Diğer Kişilerle İlişkileri Bağlamında Bir Kadının Portresi
(A Woman’s Portrait In Relation To Other People
)
Yazar
|
:
Türkan Yeşilyurt
|
|
Türü |
:
Araştırma Makalesi
|
Baskı Yılı |
:
2017
|
Sayı |
:
13
|
Sayfa |
:
71-80
|
Doi |
:
http://dx.doi.org/10.25068/dedekorkut91
|
|
Özet
Bu yazıda feminist bir perspektifle Ayfer Tunç’un Yeşil Peri Gecesi adlı romanı tahlil edilmiştir. Tahlilin merkezinde ise başkişi yer almaktadır. Kahramanla empati kurularak eylemlerinin temel nedenleri anlaşılmaya ve Erich Fromm’un “sevgi yaklaşımı”na dayanılarak yorumlanmaya çalışılmıştır. Görünenin arkasındaki gerçeği kavrayabilmek için başfigür ile romanın diğer kişileri arasındaki kriz ve çelişki anları üzerinde yoğunlaşılmıştır. Böylece cinsiyet ve iktidar ilişkileri ortaya çıkarılmıştır.
Sarhoş ve karamsar babası; güzel ve kaçak annesi; sevgisiz ve anlayışsız babaannesi; hain ve fırsatçı amcası; korkak ve mızmız amcasının oğlu; pedofil ve suistimalci İngilizce öğretmeni; asalak ve hercai kocası; çıkarcı ve kötücül kayını başkişinin yalnız özsaygı yıkımına değil, aynı zamanda benlik ve özdeşlik duygusu yıkımına uğramasına neden olur.
Sonuç olarak aile, akraba ve çevresinin ilgisiz, sorumsuz ve saygısız davranışlarına maruz kalan asli şahıs, öç alma içgüdüsüyle hareket eder. Duygu karmaşası, güven kaybı, çaresizlik, yalnızlık ve karamsarlık içinde savrulup durur. Oysa iyi bir okuyucu olan, şiiri ve sanatı bilen, farkındalık geliştirmiş biri olarak hayat hamlesi için gereken cesareti daha önce gösterebilirdi. Kötülüğün hem mağduru hem de faili olmaktan kurtulabilirdi. Ancak, insan olma onuru çiğnenen başkişi –“son an”a kadar- eleştirdiği değerler sisteminin ve davranış kalıplarının dışına çıkamamıştır.
Ayfer Tunç, Yeşil Peri Gecesi’nin kadın kahramanı ile diğer roman kişileri arasındaki ikiyüzlü ilişkileri açığa çıkarak farkındalık yaratır. Yazar, okuyucuya “eğer kahraman, kadın olmasaydı çaresizliği bu kadar yoğun hisseder miydi?” sorusunu da düşündürür.
Anahtar Kelimeler
Ayfer Tunç, feminist perspektif, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi
Abstract
This study analyzes the Green Fairy Night, a novel of Ayfer Tunç, from a feminist perspective by putting its main focus on the novel’s main character. It attempts to elucidate the basic tenets of main character’s actions with an empathetic approach as well as interpreting them by leaning on Erich Fromm’s “Concept of Love/Love Approach.” In order to comprehend the truth behind the appearance, it dwells on the instances that reflect crisis and dilemmas between the main character and other characters of the novel. In so doing, it underpins and discloses sex and power games within the Novel.
This study finds, in brief, that the main character’s drunk and pessimist father, beautiful but fugitive (run away) mother, stony-hearted and insensitive grandma, treacherous and opportunist uncle and his coward and grouchy son, pedophile and abusive English teacher, capricious and freeloader husband, self-seeker and capricious brother in law have not only led the destruction of the self-esteem of the main character but also the demise of the sense of her identity and existential self.
In result, the main character who have been subject to insensitive, irresponsible, and disrespectful approaches of her family, relatives and people around her behaves with a revenge taking instinct. In that, she has been driven away with despair, loneliness, loss of confidence and pessimism. However, she, with increased awareness of literature and poetry and art would have presented the courage needed for a transformative life initiative way beforehand. By doing so, she would have been bypassed either the victim and the perpetrator or misdeed. However, the main character, whose human dignity has been broken, could not step beyond the clichés of behavioral patterns and belief systems that she criticized until the last minute.
Ayfer Tunç, creates a particular awareness by elucidating the Hippocratic interaction and relationships between the female main character of the Green Fairy Night and its other characters. The author also urges the reader to think about the question of “would the main character have felt the despair and helplessness this much if she were not a woman?”
Keywords
Ayfer Tunç, feminist perspective, The Cover Girl, The Green Fairy Night